Skip to content

Tekoälytohtorin matka Lontoosta Turkuun – kuinka meidän Tony Shepherd päätyi pyöräilemään lumihangen läpi twodaylle

Feb 23, 2024 9:45:54 AM Saara Bergman

twodayn Turun toimistolla työskentelevä Tony Shepherd on englantilaisesta huippuyliopistosta valmistunut tekoälyn ammattilainen, joka voisi työskennellä missä päin maailmaa tahansa. Miksi Tony valitsi siis juuri Suomen? Entä miten hän on viihtynyt twodaylla? 

Kysyimme myös, onko tekoälyn ammattilainen kyllästynyt generatiivisen tekoälyn ympärillä vellovaan pöhinään? 

Tässä jutussa meidän Senior Consultant Tony Shepherd kertoo tarinansa. 

 

Tony Shepherdiä on aina kiehtonut suuret kysymykset. “Matematiikassa ja fysiikassa on jotakin perustavanlaatuisen kiehtovaa, ikään kuin ne voisivat selittää tai kuvailla melkein mitä tahansa maailmankaikkeudessa.” 

Mutta tämä tunne olisi muuttunut Tonylle liian abstraktiksi tai tylsäksi, ellei tietokoneohjelmointi olisi tullut mukaan kuvioon.  

“Ennen kuin aloitin koodaamisen, matematiikka ja fysiikka olivat vain koulukirjojen kysymyksiä, joihin vastattiin kynällä ja paperilla, tai, jos oli onnekas, Casio-laskimella. Kun aloitin ohjelmoinnin yliopistossa, kysymykset alkoivat käyttää oikeaa dataa, vastaukset olivat graafeja, kuvia, animaatioita ja ääniä. Se teki kaikesta kiinnostavaa.” 

Ohjelmoinnin käytännön sovellukset antoivat abstraktille teorialle tarkoituksen.  

“Kun ohjelmoit, et näe antiikin kreikkalaisten filosofien yhtälöitä, vaan näet toimivia moottoreita, jotka simuloivat ja yksinkertaistavat monimutkaisia prosesseja. Kuin automekaanikko, on palkitsevaa luoda, säätää tai yhdistellä moottoreita tekemään jotain uutta”, kertoo Tony. 

twoday_EB-blog-Tony-Shepherd-2024_4x3

Teoreettisesta fysiikasta koneoppimisen tutkimukseen

Opiskeltuaan kandidaatin tutkinnon teoreettisesta fysiikasta, Tony siirtyi tekemään maisterintutkintoa siitä, kuinka koneoppimista ja matemaattisia malleja voi hyödyntää lääketieteellisessä kuvantamisessa. 

“Teoreettinen fysiikka tarjoaa perustan ymmärtää lääketieteellisen kuvantamisen tuottamaa sensoridataa, kun taas koneoppiminen auttaa analysoimaan ja tulkitsemaan tätä dataa uusilla tavoilla. Matemaattiset mallit puolestaan edistävät kuvantamisteknologioiden kehittämistä. Yhdessä nämä alat tarjoavat vahvan pohjan innovaatioille lääketieteellisessä kuvantamisessa ja minua kiinnosti erityisesti mahdollisuus olla mukana kehittämässä uusia metodeja”, Tony avaa. 

Tekoälyn uudet metodit olivatkin ottamassa ensiaskeleitaan, kun Tonyn tie jatkui 2000-luvun alussa maisteriopinnoista Edinburghin yliopistolla maineikkaan Lontoon UCL:n tietojenkäsittelytieteen osastolle. Lontoossa Tony teki väitöskirjansa koneoppimisen hyödyntämisestä lääketieteellisessä kuvantamisessa. 

Suomalainen kansanluonne sai muuttamaan

Väitöskirjansa jälkeen Tonyn ja hänen suomalaisen vaimonsa oli päätettävä, missä asettua aloilleen ja vanheta - Suomessa vai Iso-Britanniassa. Tietyt suomalaisen yhteiskunnan piirteet tekivät valinnasta helpon. 

“Rehellisyys on tärkeää, ja olen nähnyt monien suomalaisten monissa tilanteissa noudattavan vahvaa 'sano se suoraan' -periaatetta. Uskon, että se on osa laajempaa turhanpäiväisyyttä kaihtavaa ajattelutapaa, joka on juurtunut syvälle suomalaiseen kulttuuriin. Tästä seuraa myös taipumus tehdä oikein, vaikka se ei olisikaan helpointa: kierrättää jokainen pullo, ylittää tie siellä, missä ja milloin merkit niin määräävät... Pienet asiat kuten nämä kaikki lasketaan yhteen. Sitten, juuri kun alkaa ajatella, että elää sääntöihin takertuvien robottien kanssa, näkee viikonloppuisin baarit ja kesän hullut musiikkifestivaalit, ja muistaa, että kaikki on tasapainon löytämistä.”

“Sitten, juuri kun alkaa ajatella, että elää sääntöihin takertuvien robottien kanssa, näkee viikonloppuisin baarit ja kesän hullut musiikkifestivaalit, ja muistaa, että kaikki on tasapainon löytämistä.”

twodaylla Tony on ollut mukana kehittämässä tekoälyä ja puhumassa vastuullisen tekoälyn puolesta. Hänen työnsä Data & Analytiikka -tiimissä sisältää sekä teknistä suunnittelua että konsultointia tekoälystä. Teknisellä puolella hän kehittää ohjelmistoja ja ratkaisuja datan käsittelyyn ja analysointiin. Konsultoinnin osalta Tony keskittyy asiakkaiden tarpeiden ymmärtämiseen: hän auttaa yrityksiä löytämään ratkaisuja, joissa vältetään turhien kokeilujen ajanhukkaa ja saadaan aikaiseksi pitkäkestoisia tuloksia. 

Tekoälyhype hymyilyttää

Kun LinkedIn tulvii tekoälyvinkeistä ja generatiivisen tekoälyn tuottamista teksteistä, Tonyltä kysytään usein, onko hän väsynyt jatkuvaan tekoälypöhinään. Hän vastaa hymyillen, että päinvastoin, hän on tästä erittäin iloinen. Tony näkee, että generatiiviset kielimallit on tehnyt tekoälyn mahdollisuudet konkreettisiksi ja ymmärrettäviksi suurelle yleisölle. Hänen mukaansa tämä on vasta yksi osa tekoälystä, mutta sekin osa tuo iloa hänen työhönsä. 

“Kuvittele, että olet tehnyt vuosia töitä asioiden parissa, joissa näet huimia mahdollisuuksia ja joiden luulisit kiinnostavan kaikkia. Pitkään monet eivät ymmärtäneet, miksi nämä asiat ovat niin kiinnostavia. Generatiivisten kielimallien tekoäly on nyt tehnyt niistä ihmisille erittäin konkreettisia ja ymmärrettäviä, kun he voivat niin sanotusti keskustella tekoälyn kanssa. Toki tämä on vain yksi tekoälyn muoto, mutta olen siitä huolimatta erittäin iloinen, että yritykset ovat aidosti kiinnostuneita tekoälystä.” 

“Pitkään monet eivät ymmärtäneet, miksi nämä asiat ovat niin kiinnostavia. Generatiivisten kielimallien tekoäly on nyt tehnyt niistä ihmisille erittäin konkreettisia ja ymmärrettäviä, kun he voivat niin sanotusti keskustella tekoälyn kanssa. Toki tämä on vain yksi tekoälyn muoto, mutta olen siitä huolimatta erittäin iloinen, että yritykset ovat aidosti kiinnostuneita tekoälystä.”

Tony on tietoinen tekoälyn kehittämisen riskeistä ja mahdollisuuksista. Hän korostaa, että tekoälyn hyödyntäminen liiketoiminnassa vaatii syvällistä ymmärrystä ja harkintaa sen suhteen, kuinka paljon kontrollia koneille annetaan.  

“Ilman yrityksen asiantuntijoiden osallistumista ja jatkuvaa monitorointia, näen, että tekoälystä on jopa enemmän haittaa kuin hyötyä."

"Saan tehdä töitä lahjakkaiden ihmisten kanssa"

Tony on twodaysta löytänyt itselleen ympäristön, jossa hän pääsee osallistumaan merkityksellisiin projekteihin, jotka edistävät paitsi asiakkaiden liiketoimintaa myös teknologian kehitystä. Hän arvostaa työssään erityisesti sitä, että saa työskennellä älykkäiden, samanhenkisten ihmisten kanssa, jotka jakavat hänen intohimonsa teknologiaa kohtaan.  

“Työympäristö twodaylla on avoin ja kannustava. Projektit, joissa olen ollut mukana, ovat olleet innostavia ja antoisia. Ammatillista kasvuani tuetaan ja nautin siitä, että saan tehdä töitä lahjakkaiden ihmisten kanssa, jotka haluavat yhdessä tehdä merkityksellistä työtä.” 

“Työympäristö twodaylla on avoin ja kannustava. Projektit, joissa olen ollut mukana, ovat olleet innostavia ja antoisia. Ammatillista kasvuani tuetaan ja nautin siitä, että saan tehdä töitä lahjakkaiden ihmisten kanssa, jotka haluavat yhdessä tehdä merkityksellistä työtä.” 




Oletko kuullut tekoälyn hyödyntämisen neljästä yleisestä kompastuskivistä? Lue lisää Tonyn ajatuksia blogistamme: “Mihin tekoälyprojektit kaatuvat ja miten varmistat, ettei tekoälysi puhu hölynpölyä?”

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit