Vuoden 2020 budjetit tehtiin 2019 syksyllä merkittävästi nykytilanteesta poikkeavassa liiketoimintaympäristössä.
Maaliskuun jälkeen liiketoiminnan tulevaisuudennäkymät ovat ehtineet muuttua moneen kertaan ja syksyn aikana yritykset ovat budjetoineet vuotta 2021 melkoisessa koronasumussa. Tekeekö koronan tuoma epävarmuus budjetoinnin kokonaan turhaksi?
Syksyn alussa julkaistussa BI-aiheisessa blogissamme nostimme esiin kolme aihetta, jotka ovat tänä syksynä kriittisempiä kuin koskaan aikaisemmin:
- Varmista, että saat ajantasaista tietoa nykyhetkestä
- Varmista, että saat ajantasaisen kuvan tulevaisuudesta
- Varmista, että pystyt yhdistämään tietoa eri lähteistä ja muokkaamaan raportointia
Tässä blogissa pureudumme kohtaan kaksi, eli tulevaisuuden ennustamisen kyvykkyyteen ja sen tärkeyteen.
Heti alkuun on todettava itsestäänselvyydet - budjetointi on vain osittain ennustamista ja suurelta osin tavoiteasetantaa. Tavoitteita tarvitaan aina ja vuosi on luontevan mittainen jakso näiden asettamiseen.
Juurikin tarve tavoitteille on pitänyt budjetoinnin perinteen elävänä monista eri suuntiin vetävistä trendeistä huolimatta.
Tavoitteita ei voi muuttaa jatkuvasti ja siksi kerran vuodessa tehtävä budjetointi toimii hyvin yhteen liiketoiminnan tavoitteellisuuden kanssa.
Kerran vuodessa tehtävä budjetointi ei kuitenkaan pysty välttämättä kertomaan mitään vuoden kolmannen kvartaalin liiketoiminnasta, kun eletään vuoden toista kvartaalia.
Siksi pelkkä budjetointi ei riitä, vaan tarvitaan joustavaa ja luotettavaa ennustamista.
Sellaista, jota voidaan helposti päivittää aina kun omassa liiketoiminnassa, asiakaskentässä tai kilpailutilanteessa tapahtuu muutoksia.
Tekoäly ei ole hopealuoti
Nykyään on trendikästä sanoa, että tekoäly olisi ratkaisu ennustamisen haasteisiin. Tekoälyä voidaan soveltaa moneen ja mekin teemme paljon erilaisia tekoälyä ja koneoppimista hyödyntäviä projekteja. Yrityksen toimintaan vaikuttavat ulkoiset tekijät ovat kuitenkin vaikeasti kerättävissä järjestelmiin tekoälyalgoritmien työstettäväksi.
Muutokset asiakkaiden toiminnassa, tai tieto esimerkiksi koronarajoitusten vaikutuksesta eri markkina-alueilla, onkin helpointa kysyä yrityksen työntekijöiltä.
Tarvitaan siis ennustejärjestelmä, johon on niin helppo syöttää tietoa, että tiedot ovat aina ajan tasalla. Lisäksi toteumatietojen tulee olla integroituna ennustejärjestelmään niin, että ennusteita voidaan aina tehdä huomioiden kaikki käytettävissä olevat faktat.
Koronapandemia iski meihin yllättäen ja sen kehitys vaikuttaa näkymiimme tulevaisuudesta jatkuvasti. Jos yrityksen ennustejärjestelmiä on vaikea käyttää tai ennustaminen tehdään kokonaan ilman järjestelmiä, on mahdotonta luoda kattavaa näkymää siitä miten liiketoiminnallamme menee jatkuvasti muuttuvassa tilanteessa.
Me twodaylla olemme ennustejärjestelmien asiantuntijoita ja pystymme auttamaan sopivan ratkaisun suunnittelussa ja toteuttamisessa! Ratkaisuvaihtoehtoja on useita, kuten hyvin skaalautuva ja joustava Anaplan tai omaan raportointijärjestemäänne upotettava K4 Analytics.
Yhdessä voimme varmistaa, että yrityksessänne on mahdollisimman tarkka kuva tulevaisuudesta myös koronapandemian tuomassa myllerryksessä.
Lue blogisarjan muut osat täältä:
Tietovarastointi koronasyksynä - turha viivytys vai välttämättömyys?
Mitä korona opetti meille raportoinnista?