Skip to content

Sovellusten modernisoinnilla skaalautuvuutta, turvallisuutta ja kustannussäästöjä

Sovellusten modernisoinnilla voidaan saavuttaa monia liiketoimintahyötyjä, ja toisinaan modernisointi on yksinkertaisesti välttämätöntä. Modernisoinnin hyötyjen lisäksi kerromme blogissa, miten sovelluksia modernisoidaan – avaamme viisi erilaista keinoa modernisointiin: Rehost, Replatfrom, Rearchitect, Rebuild ja Replace.
Sep 18, 2024 2:16:40 PM twoday

Miksi sovelluksia modernisoidaan?

Sovellusten modernisointi voi tarjota hyötyjä niin sovelluksen toiminnan kuin ylläpidon ja kustannustenkin osalta. Toisinaan modernisointi voi olla myös välttämätöntä, kun liiketoiminnan tarpeet muuttuvat tai esimerkiksi tuki vanhalle teknologialle päättyy.

Modernisointia harkitessa on tärkeää tunnistaa nykyisen järjestelmän pullonkaulat ja ongelmat, jotka voidaan ratkaista. Näitä voivat olla esimerkiksi:

  • skaalautumisen vaikeudet
  • epäjohdonmukainen käyttökokemus eri laitteilla
  • saavutettavuuden puute
  • suorituskykyongelmat
  • puutteellinen integroitavuus
  • haavoittuvuudet ja tietoturvaongelmat
  • vanhentuneet teknologiat.

Käyttökokemuksen ja suorituskyvyn parantamisen lisäksi modernisointi tarjoaa usein kustannussäästöjä, sillä vanhan ohjelmiston ylläpito voi olla kallista. Esimerkiksi vanhojen sovelluspalvelimien lisenssi- ja ylläpitokustannukset voivat olla merkittäviä. Kun modernisointi suunnitellaan liiketoimintaa tukevaksi ja valitaan oikea toteutustapa, maksaa investointi itsensä varmasti takaisin.

Miten sovelluksia modernisoidaan?

Sovellusten modernisointiin on useita eri lähestymistapoja. Suorituskyvyn ja kustannusten kannalta tehokkain ratkaisu riippuu organisaation ja sovelluksen lähtökohdista, tarpeista ja resursseista. Modernisointia voidaan tehdä esimerkiksi nykyisen sovelluksen elinkaarta optimoimalla, siirtymällä pilvipalveluihin, päivittämällä käyttöjärjestelmä uudempaan versioon tai muuttamalla sovellusarkkitehtuuri mikropalveluarkkitehtuuriksi – tai rakentamalla koko sovellus uudestaan.

Elinkaaren optimoinnissa hyödynnetään ja ylläpidetään olemassa olevaa järjestelmää niin kauan, kuin se on taloudellisesti järkevää ja teknisesti mahdollista. Se voi olla järkevä ratkaisu silloin, kun uuden järjestelmän kehittäminen on liian kallista tai riskialtista. Se voi sisältää esimerkiksi järjestelmän ylläpidon ja tukipalveluiden jatkamista, turvapäivitysten tekemistä tai integraatioiden kehittämistä. Olemassa olevan järjestelmän perusinfrastruktuuri voidaan päivittää tai uudistaa. Näillä toimenpiteillä tavoitellaan parempaa suorituskykyä, tietoturvaa, skaalautuvuutta ja ylläpidettävyyttä.

Pilvipalveluihin siirtyminen voi vähentää huomattavasti lisenssikustannuksia ja tarjota lisäarvopalveluita ilman tarvetta toteuttaa niitä itse. Pilvi-infrastruktuuri voi myös olla on-premise -palvelimia luotettavampi ja tarjota niin paremman käyttökokemuksen kuin skaalautuvuudenkin.

Lähestymme modernisointitarpeita aina kokonaisvaltaisesti, hyödyntämällä tarpeen mukaan kokonaisarkkitehtuurin ja palvelumuotoilun osaamistamme. Harvoin, jos koskaan, kyse on vain teknisestä uudistuksesta.

Viisi strategiaa sovellusten modernisointiin

Sovellusten modernisointi voidaan jakaa viiteen eri strategiaan, joita avaamme seuraavaksi.

1. Rehost

Rehostaus on yksinkertaisin modernisointitapa. Siinä olemassa oleva sovellus siirretään sellaisenaan uuteen, nykyaikaisempaan käyttöympäristöön. Tämä tarkoittaa usein siirtymistä on-premise -palvelimista pilvipalveluihin, kuten AWS:ään tai Azureen. Sovelluskoodin pysyessä muuttumattomana, ei pilviympäristöstä kuitenkaan vielä saada täysiä hyötyjä. Sovelluksen siirtäminen pilviympäristöön luo pohjan pilvipalveluiden käytön aloittamiselle, mutta ei modernisoi sovellusta. Transition aikana voimme kuitenkin ylläpitää vanhaa sovellusta.

2. Replatfrom

Jos haluat ottaa hieman pidemmän askeleen modernisoinnissa, voit valita replatform-lähestymistavan. Sovelluskoodiin tehdään joitain muutoksia, jotta se mukautuu käytettäväksi pilvipalveluissa – tyypillisesti Platform as a Service (PaaS)-palveluissa. Muutokset kuitenkin ovat usein rajallisia, eivätkä vaikuta vielä merkittävästi sovelluksen tekniseen laatuun.

Tämä lähestymistapa luo pohjaa tuleville muutoksille, ja sovellusta voidaan lähteä osio kerrallaan refaktoroimaan eli kirjoittamaan lähdekoodia uusiksi.

3. Rearchitect

Vanha sovellus harvoin on aidosti yhteensopiva pilviympäristöjen kanssa, johtuen aikakautensa teknologisista ratkaisuista. Rearchitect-lähestymistavassa arkkitehtuuria lähdetään uudistamaan hallitusti jakamalla toiminnallisuutta erillisiin, itsenäisiin mikropalveluihin tai komponentteihin. Kriittisimmät osat voidaan rakentaa kokonaan uusiksi, kun taas osa jätetään tietoisesti ennalleen. Arkkitehtuuriuudistuksilla tavoitellaan ennen kaikkea suorituskykyä ja skaalautuvuutta. Vanhan sovelluksen rajoitteista ei kuitenkaan täysin päästä eroon.

4. Rebuild

Jos sekä sovellusarkkitehtuuri että koodikanta ovat vanhentuneita ja haluat uusia käyttökokemuksen, on ratkaisusi rakentaa uusi sovellus. Tässä lähestymistavassa hylätään vanha koodi ja rakennetaan alusta alkaen uusi sovellus. Palvelumuotoilun ja käyttökokemussuunnittelun avulla varmistamme käyttäjien ja liiketoiminnan nykyisten ja tulevien tarpeiden täyttymisen. Teknologisesti mikropalveluarkkitehtuuri tuo usein parhaan skaalautuvuuden ja turvaa ratkaisun elinkaaren pitkälle tulevaisuuteen.

5. Replace

Jos haluat välttää monimutkaisia modernisointiprojekteja, replace-lähestymistapa voi olla oikea ratkaisu. Siinä valitaan Software as a Service (Saas) -ratkaisu markkinoilta, jolloin sinun ei tarvitse enää huolehtia sovelluksen toiminnasta, ylläpidosta ja taustalla olevasta infrastruktuurista. Tämä saattaa kuitenkin vaatia organisaatiota mukauttamaan liiketoimintakäytäntönsä SaaS-ratkaisun tarjoamiin vakiotoimintoihin. Aina sopivaa valmisratkaisua ei vain ole saatavilla, jolloin uusi räätälöity toteutus on ainoa vaihtoehto.

Organisaation menestyksen kannalta on tärkeää valita oikea lähestymistapa sovellusten modernisointiin. Huomioi siis tarkasti yrityksesi erityistarpeet, tavoitteet sekä resurssit, ja arvioi tarkkaan erilaisia vaihtoehtoja ennen kuin suuntaat modernisointimatkallesi.  


 

Ota meihin yhteyttä

Onko teillä tarvetta sovellusten modernisoinnille tai muille ohjelmistokehityksen palveluille? Ole meihin yhteydessä, niin jutellaan lisää.

Oskari Huiskala

Tailored solutions, mobile development

 

 

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit