AI / automaatio

Robotit tulevat – oletko valmis?

Petri Lillberg 25.09.2018

Ohjelmistorobotit, tekoäly ja koneoppiminen näkyvät tasaisin väliajoin julkisuudessa mörköinä, jotka joko vievät työpaikat tai vaarantavat ihmisten turvallisuuden. Me twodaylla* olemme jo vuosia nähneet kolikon toisen puolen.

Olemme toteuttaneet jo lähes sata AI projektia, joilla olemme tehostaneet organisaatioiden toimintaa, helpottaneet ihmisten päivittäistä työtä tai kasvattaneet asiakkaidemme liiketoimintaa. Hankkeita ovat olleet mm. paremmin optimoitu työvuorosuunnittelu, tavaran kuljetusten tehostaminen, leikkaussalien parempi käyttö, verkkokaupan tuotteiden hinnoittelu, kirjanpitotositteiden automaattinen käsittely, läpivalaisukuvien tulkitseminen koneen toimesta – listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.

Toteutettujen hankkeiden monimuotoisuudesta johtuen ei voi nykyään muuta kuin ihmetellä kuinka paljon joka puolella on asioita, joita tekoälyllä pystyy optimoimaan ja kuinka näitä ei ole aiemmin huomattu. On ollut ilo huomata, että myös asiakkaamme ovat havahtuneet toden teolla tekoälyn antamiin mahdollisuuksiin.

Nykyään lähes poikkeuksetta asiakkaiden kanssa keskustellessa löytyy aihioita, joita pystyisimme tehostamaan tai optimoimaan dataa hyödyntäen. Usein ongelmana onkin, että data on puutteellista tai sitä ei ole riittävästi. Näissäkin tilanteissa tekoäly ja koneoppiminen tulevat apuun. Pystymme rakentamaan järjestelmiä, joissa kone täydentää puuttuvan datan ja ajan mittaan oppii koko ajan lisää, jolloin tarkkuus paranee tyypillisesti aina riittävälle tasolle.

 

Olemme mukana Robot Uprising -hackathonissa

Me uskomme, että tekoäly tulee mukaan IT-järjestelmiin hyvin vahvasti ja siksi se on alue, johon olemme panostaneet hurjasti viime aikoina. Olemmekin vahvasti mukana 19.-21.10.2018 Helsingissä järjestettävässä Robot Uprising -hackathonissa, jossa 150 koodaria rakentavat tekoälyn ohjaamia robotteja, joilla pyritään suorittamaan esterata mahdollisimman nopeasti. Lisätiedot ja ilmoittautumiset osoitteessa www.robotuprising.fi

 

*CVC Capital Partners osti syyskuussa 2022 Visman Custom Solutions -divisioonan, johon myös Visma Consulting kuului. Näin syntyi uusi, pohjoismainen digitaaliseen muutokseen keskittyvä teknologiayritys, joka toimii nyt nimellä twoday. 

avatar

Petri Lillberg

petri.lillberg@twoday.com
040 577 7014