Kun ensin selvitin mitä dallailla oikein tarkoittikaan, niin Kouvolasta voi hyvinkin päätyä tutustumaan kivoihin paikkoihin Helsinkiin. Kyllä, olen siis Kouvolasta enkä edes kiellä sitä. Mutta mistä saisin asiantuntevaa vinkkiä mihin kannattaisi mennä Helsingissä?
Helsingin kaupunkisuunnittelun teettämän Kiva keskusta kävelijöille -tutkimuksen tulokset voivat tuoda lisäarvoa Helsingin tutkimiseen ja paikkojen kiertämiseen vaikkapa kävellen. Tutkimuksen raakadata on haettu avoindata.fi -palvelusta.
Etsintäämme helpotusta tuo analytiikka ja tässä tapauksessa tarkennettuna paikkatietoanalytiikka. Vakiintunut englanninkielinen nimi paikkatietoon keskittyville BI-ratkaisuille on Location Intelligence, johon terminä sisällytetään tavallisesti paikkatietoanalytiikan (spatial analytics), paikkatietojärjestelmien (GIS, Geographic Information System) ja karttasovellusten yhdistelmä.
Tutkimuksen raakadata päättyi lopulta "fiilisanalyysiin" konsulttimme Petteri Karsiston tekemänä dynaamiseen ja visuaaliseen Qlik Sense-analytiikkasovellukseen.
Ylhäällä olevassa kuvassa on kuvaruutukaappaus sovelluksesta. Vihreillä palloilla merkityillä vastauksilla on ”hyvä fiilis”, oransseilla palloilla ”huono fiilis” ja violetilla värillä on kehittämisehdotukset. Väriyhdistelmässä on huomioitu värisokeus. Kyselyssä kysyttiin mm. Milllaista keskustassa on kävellä? Misssä on paras pöhinäpaikka tai mitä sinun mielestäsi pitäisi tehdä, jotta kaduilla, aukioilla ja puistoissa olisi viihtyisämpää?
Millaisen matkan raakadata teki, jotta vastaukset päätyivät kartalle fiiliksen mukaan?
Datan manipuloimiseen käytettiin Alteryx-ohjelmistoa, jonka avulla esim. paras pöhinäpaikka ja virkistävä paikka kategorioitiin hyvää fiilikseen ja meluisa sekä turvaton paikka liitettiin huonoon fiilikseen. Tämän jälkeen vastaajan kartalle osoittama sijainti muutettiin maantieteellisiksi koordinaateiksi, jotta ratkaisu osasi sijoittaa pallot oikeisiin paikkoihin. Lopuksi datasetti muutettiin Qlik Sensen natiiviin muotoon (.qvx) ja drag and dropattiin data sisään ja tehtiin muutamassa minuuteissa itse sovellus.
Millaisiin kysymyksiin sitten voidaan saada vastauksia? Sovelluksessa voidaan filtteröidä paikkoja ja kommentteja suoraan hyvän fiiliksen pohjalta, tai tarkennetusti vastauksia voidaan tarkastella vain ”Keskustan tinkimätön helmi” – kategoriasta. Toisaalta, dataa voi tutkia myös huonon fiiliksen sijainteja, joissa on esimerkiksi vaikea kulkea jalan tai ovat turvattomia paikkoja vastaajien mielestä. Sovelluksessa voi etsiä myös vapaasti sanoja kommenteista. Kirjoittamalla hakukenttään ”helmi”, saadaan 14 osumaa paikkatietoineen. Tai "lassotaan" suoraan kartasta Kaivopuiston alue, jolloin selviää, että vastauksia alueelle on annettu 35 kappaletta, joista seitsemän on erilaisia kehitysehdotuksia.
Mutta mitkä paikat herättivät mielenkiinnon sovellusta käytettäessä. Hienoja alueita ja positiivisia kommentteja Helsingistä löytyi paljon, mutta erityisesti vihreitä palloja oli sijoitettu Tervasaareen, mikä voisi olla kokeilemisen arvoinen paikka.
Katso videoblogista Kiva keskusta kävelijöille-sovellusta, jossa esittelen Qlik Sensen dynaamisuutta, helppokäyttöisyyttä ja millaisia oivalluksia sovelluksesta löysinkään.
Tämä blogi on kirjoitettu vuonna 2017. Qlik Sense on päivittynyt monelta osin, ja sen tämänhetkiset hyödyt saat käyttöösi asiantuntijoidemme avulla. Ota meihin yhteyttä!