Skip to content

Mitä jokaisen olisi hyvä tietää Microsoft 365 Copilotista

Tässä artikkelissa twodayn Business Unit Manager Magnus Karlsson kertoo, miten Microsoft 365 Copilot toimii ja mitä on otettava huomioon ennen sen käyttöönottoa organisaatiossasi.
May 14, 2024 9:33:55 AM Magnus Karlsson

Mikä on Microsoft 365 Copilot ja miten se eroaa muista tekoälytyökaluista?

"Microsoft 365 Copilot on erittäin mielenkiintoinen työkalu, jolla on ollut valtava vaikutus moniin organisaatioihin. M365 Copilot eroaa monista muista tekoälyratkaisuista siinä, että se on ensisijaisesti kehitetty vuorovaikutukseen Microsoft 365 alustan eri sovellusten, kuten Outlookin, Teamsin, Wordin, Excelin jne. kanssa. Ottamalla M365 Copilotin käyttöön, saat myös paljon tukea näiden työkalujen kanssa työskentelyyn, sillä M365 Copilot rakentaa tietonsa ja vastauksensa sen perusteella, mihin sinulla on pääsy yrityksesi Microsoft-lisenssin kautta."

Mitkä ovat Microsoft 365 Copilotin tärkeimpiä ominaisuuksia, joita se tarjoaa käyttäjilleen?

"M365 Copilot on erittäin hyvä avustaja, kun työskentelet Microsoft 365-alustan eri sovellusten kanssa. Voit esimerkiksi korostaa tekstikappaleen Wordissa ja pyytää Copilotia tekemään yhteenvedon tärkeimmistä kohdista tai luomaan taulukon tietyn tekstin perusteella, mikä voi auttaa sinua luomaan asiakirjoihisi paremman rakenteen. Jos esimerkiksi käytät paljon sähköpostityökalua, M365 Copilot voi tehdä yhteenvedon viime viikon aikana vastaanotetuista tärkeistä sähköpostiviesteistä, tunnistaa toimintaa vaativat kohteet ja asettaa ne tärkeysjärjestykseen. Tietyille aihealueille on olemassa myös erikoistuneita Copilotteja, kuten Copilot for finance, joka on suunniteltu helpottamaan entisestään yrityksen taloushallinnon elämää."

Mitä haasteita organisaatiot kohtaavat useimmiten Microsoft 365 Copilotin käyttöönotossa?


"Organisaatioiden suurimmat haasteet eivät varsinaisesti liity M365 Copilotiin, sillä se on vain yksi monista saatavilla olevista tekoälyratkaisuista. Useimmiten suurin haaste on selvittää sisäisesti, miten tekoälyä ylipäätään käytetään. Useimmat organisaatiot tietävät jo, että niiden pitäisi ottaa käyttöön tekoälyratkaisu, mutta ne eivät oikein tiedä miten. Usein käy niin, että työntekijät alkavat käyttää tekoälyratkaisuja ilman, että yritys antaa heille selkeää ohjetta siitä, mitä he saavat käyttää ja mitä eivät. Olipa ratkaisu siis mikä tahansa, sanoisin, että yleisin haaste on määritellä: missä meidän pitäisi käyttää tekoälyä prosesseissamme, miten meidän pitäisi tehdä se, mitä oikeuksia meidän pitäisi antaa ja mitä rajoituksia meidän pitäisi asettaa?"

Miten yritysten tulisi määritellä, mitä tekoälyn osalta tulisi sallia ja mitä rajoittaa?

"Yrityksen tulisi ennen kaikkea miettiä, millä aloilla tekoälystä on eniten hyötyä. Toisin sanoen, missä toiminnoissa ja prosesseissa on hyviä mahdollisuuksia virtaviivaistaa, mutta samalla turvallisuusriski on pieni. Tasapainon saavuttaminen tietoturvan ja operatiivisen tehokkuuden välillä on liiketoiminnan kannalta olennaista."

Voitko valita, mihin tietoihin Microsoft 365 Copilotilla on pääsy?

"Koko perustekniikka perustuu pitkälti siihen valtuutusrakenteeseen, joka sinulla on nykyisessä Microsoft-ympäristössäsi. Tässä yhteydessä on myös tärkeää varmistaa, että kaikilla käyttäjillä on asianmukaiset valtuutukset. Valitettavasti tämäkin on monien organisaatioiden puute, joka tulee erityisen selvästi esiin M365 Copilotin käyttöönoton yhteydessä. Siksi on tärkeää sisällyttää tämä asia käyttöönottoprosessiin ennen aloittamista. Onneksi on kehitetty useita uusia automatisoituja työkaluja, joiden avulla työntekijöiden käyttöoikeuksia voidaan valvoa paremmin."

Miten Microsoft 365 Copilot käsittelee tietosuojaa ja käyttäjien yksityisyyttä GDPR:n mukaisesti?

"Yksinkertaisesti sanottuna M365 Copilot käsittelee tietojaan samalla tavalla kuin muutkin Microsoft 365 -sovellukset. Tämä tarkoittaa, että jos olet yrityskäyttäjä ja sijaitset Euroopassa, Euroopan tietosuoja-asetusta noudatetaan. Käyttäjän näkökulmasta Copilotille esitetyt kysymykset ja tuotetut vastaukset tallennetaan, aivan kuten Teamsin chatissa. Copilotissa on myös erilaisia asetuksia, joita voit tehdä ylläpitäjänä. Näin voit asettaa sääntöjä esimerkiksi siitä, kuinka kauan tietoja tallennetaan. Mutta toisin kuin esimerkiksi ChatGPT:ssä tai muissa julkisissa tekoälypalveluissa, Copilotiin syöttämäsi tiedot eivät koskaan ole ulkopuolisten osapuolten saatavilla. Kannattaa kuitenkin pitää silmällä, käytätkö perustoiminnallisuuden lisäksi lisäosia, jotka hakevat tietoja muista lähteistä. Silloin sinun on varmistettava, että se on organisaatiosi asettamien sääntöjen mukaista."

Miten uskot generatiivisen tekoälyn vaikuttavan jokapäiväiseen työelämäämme pitkällä aikavälillä?

"Sanoisin, että se tulee vaikuttamaan jokapäiväiseen elämäämme melko paljon. Kysymys on lähinnä siitä, kuinka kauan se kestää. Tekoälyn ala ei ole uusi, se alkoi kehittyä 1960-luvulla, mutta viime vuosina on tapahtunut paljon lyhyessä ajassa. Se on ala, jolla tulee olemaan suuri vaikutus moniin organisaatioihin. Kyse lienee vain siitä, miten sitä käytetään parhaiten ja missä prosesseissa."

Mitä Microsoft 365 Copilotin käyttö maksaa?

"Microsoft 365 Copilot maksaa 30 dollaria kuukaudessa käyttäjää kohti. Yleensä aloitetaan ottamalla organisaatiossa käyttöön pilottiryhmä, joka aloittaa työkalun käytön ja arvioi ratkaisua ennen käytön skaalaamista organisaatiossa."

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit