Ihmiset / kulttuuri

Junior Developerit Kööpenhaminassa

Tatu Arvela 28.11.2018

Marraskuussa twoday järjesti Tanskassa junior developereille yhteensä neljä päivää tapahtumia, joissa nuoret työntekijät pääsivät tutustumaan kollegoihinsa muista maista sekä osallistumaan kiinnostaviin workshoppeihin.

Paikallisen twodayn toimisto sijaitsee noin 13 kilometrin päässä Kööpenhaminan keskustasta, läheisessä Lyngby-Taarbækin kunnassa.

Yhteistyöprojektin käynnistys

Ensimmäiset kaksi päivää oli varattu Division Graduate -projektin ensimmäiseen workshoppiin, jonka aikana saimme työskennellä yhdessä ja sopia projektimme tavoitteista ja aikatauluista.

Division Graduate Project on kerran vuodessa järjestettävä vastavalmistuneiden harjoitusprojekti, jossa tehtävänä on kehitettävä jostain tietystä aihealueesta kiinnostava prototyyppi. Projektiin otetaan mukaan noin 2-3 sopivinta hakijaa jokaisesta maasta, ja tällä kertaa projektissa on mukana 8 henkilöä: 1 Suomesta, 3 Ruotsista, 2 Norjasta ja 2 Tanskasta. Projektiin on varattu 100 työtuntia jokaista osallistujaa kohden, ja projektia varten voidaan hankkia tarvittavia laitteita tai materiaalia. Projektin ensimmäiset Hangouts-kokoukset olivat lokakuussa, ja projektin tulokset esitellään toukokuussa.

Aihealueemme on IoT, johon liittyen meidän on toteutettava jokin viihteellinen peli tai aktiviteetti, jota voidaan esitellä tapahtumissa. Ensimmäisenä tehtävänä oli rajata aihealueesta toteutettavissa oleva idea.

Jotta saisimme kahdesta päivästä mahdollisimman paljon irti, olimme päättäneet käyttää Design Sprint -menetelmää, joka sisälsi tehokasta työskentelyä, itsenäistä pohdintaa, tiedonhakua internetistä sekä keskustelua.

Teknisiin kysymyksiin saimme vastauksia Norjan IoT-asiantuntijalta. Mukavan kahden päivän lopputuloksena meillä oli hyvä yhteishenki, sekä meitä kaikkia motivoiva konsepti, jota lähteä toteuttamaan.

 

Työtä ja huvia

Toiset kaksi päivää oli varattu laajempaan vastavalmistuneiden tapaamiseen, johon osallistui 58 henkeä. Meillä Suomessa uudet työntekijät pääsevät heti “oikeisiin töihin”, tiimivirkistäytymisiä kuitenkaan unohtamatta. Muissa pohjoismaissa on omat vastavalmistuneiden Graduate-ohjelmat (nytt krutt, uusi ruuti), joihin kuuluu koulutuksia ja yhteistä ajanviettoa. Norjassa ja Ruotsissa on Division Graduate -projektin lisäksi junioreille omat pienemmät projektit.

Ensimmäisen päivän ohjelmaan kuului niin toimitusjohtajamme Carsten Boje Møllerin puhe, Kapacity -yrityksestä tulleen Jeppe Dahl Jensenin hyvin kiinnostava keynote tekoälystä ja business intelligencestä, sekä jokaisen maan oma esitys, joista Suomen esitys sai parhaan arvosanan!

Päivän päätteeksi meille oli järjestetty ohjelmaa jouluisessa Tivoli-huvipuistossa, jossa meille tarjottiin tanskalainen jouluillallinen. Ateriaan kuului muun muassa viiniglögiä, silliä, kalapullia, kinkkua ja tummaa leipää.

Toisena päivänä ohjelmassa oli kaksi erilaista workshoppia, joita varten jakauduimme ryhmiin. Ensimmäisen workshopin aiheena oli työtehtävien ja työmäärien arviointi, joka toteutettiin tanskalaiseen tapaan Lego-palikoilla rakentaen. Toisen workshopin aiheena oli pohtia tiiminä fiktiivistä tietoturvapoikkeamaa, josta paljastui puolen tunnin välein lisää tietoa. Workshoppien leikkimielisestä luonteesta huolimatta niistä löytyi paljon arvokkaita oppeja.

 

Uusia tuttavuuksia läheltä ja kauempaa

Parasta reissussa oli ehdottomasti se avoimuus ja positiivinen asenne, jolla kaikki osallistujat olivat lähteneet mukaan. Pohjoismaat tulivat keskenään hienosti toimeen, ja jopa suomalainen sai kouluruotsilla usein kiinni “skandinaviska”-kielestä. Uusia kohtaamisia tuli myös kotimaasta, kun Helsingin ja Tampereen toimistojen nuoret pääsivät viettämään yhdessä aikaa, ja keskustelemaan omista kokemuksistaan.

Tapaamisessa tuli myös huomattua miten erilaisilla vahvuuksilla voi saada tehokkaasti tuloksia aikaan. Pohjoismainen projektitiimimme pääsi nopeasti kärryille sopivasta tehtävänjaosta, ja erilaisten inspiraatioiden kautta saimme määritettyä yhteisen tavoitteen.

Tiimistämme löytyi osaava projektipäällikkö ja monipuolisesti taitavia ohjelmoijia. Ohjelmoinnin lisäksi omat vahvuuteni löytyivät elektroniikasta ja 3D-tulostuksesta.

Päätimme yhdessä välineet joita aiomme käyttää, ja tilasimme samat tarvikkeet kullekin toimistolle. Yhteisestä ajasta jäi positiivinen fiilis, ja vaikka jatkamme työskentelyä erillämme, palaamme tuonnempana kokoamaan yhteen aikaansaannoksiamme.

Suuret kiitokset tapahtumien järjestäjille ja Kööpenhaminalle! Jäämme odottamaan innolla seuraavaa tapahtumaa, joka järjestetään Oslossa!