Skip to content

Kannattavuuslaskenta - Helpommin sanottu kuin tehty

May 16, 2018 12:00:00 AM Mikko Kontsas

”If your goal is anything but profitability – if it’s to be big, or to grow fast, or to become a technology leader – you’ll hit problems.” Tämä lainaus on Michael Porterilta, mutta jotain saman suuntaista on varmasti lausunut suunnilleen jokainen liiketoimintaguru.

Toki toiset lähestyvät asiaa eri suunnasta ja luottavat siihen, että kannattavaa liiketoimintaa syntyy kun jokin toinen osa-alue on hoidettu kunnialla. Joka tapauksessa on selvää, että kannattamaton yritys ei pysty pitkäaikaiseen toimintaan ja jossain vaiheessa kuolee pois.

Kannattavuuden muodostumista seurataan huonosti

Tätä taustaa vasten onkin mielenkiintoista miten huonosti yrityksissä seurataan sitä mistä kannattavuus syntyy. Syvällinen ymmärrys siitä mitkä asiakkaat ja tuotteet ovat kannattavia ja varsinkin sen säännöllinen seuranta loistaa poissaolollaan monessa yrityksessä. Olen itse pyörinyt näiden asioiden parissa vajaat parikymmentä vuotta ja alla omia havaintojani siitä miksi näin on:

  • Laskennan kehittämistä ei ehditä tekemään. Yrityksen kannattavuus on prioriteeteissa korkealla, mutta kannattavuuden seurantaan tarkoitetut järjestelmät jäävät prioriteeteissa muiden kehityshankkeiden jalkoihin.
  • Laskenta jää talousorganisaation harrastukseksi. Säännöllisestä laskennasta huolimatta linkki tuloksista toiminnan ohjaamiseen jää usein puuttumaan. Yksityiskohtaisen laskennan ylläpito vaatii aina jonkin verran resursseja ja jos vaivannäkö ei johda toimenpiteisiin ohjataan nuo resurssit toisaalle.
  • Tuloksia ei uskota. Kannattavuuslaskennan periaatteita on vaikea selittää ja mitä tarkemmaksi laskentaa viedään sitä vaikeammaksi selittäminen muuttuu. Selitettävyys on kuitenkin tärkeää, koska muuten lukujen ohjausvaikutus kärsii ja seuranta lakkaa jonkin ajan kuluttua.

Kannattavuuslaskennalla on merkitystä

Mitä asialle voi tehdä ja onko sillä merkitystä? Käytännössä kaikki asiakas- ja tuotekannattavuuslaskentahankkeet, joissa olen ollut mukana ovat paljastaneet merkittävää potentiaalia kannattavampaan liiketoimintaan eli asialla on merkitystä. Onnistumista voi edistää huomioimalla ainakin seuraavat seikat:

  • Mieti valmiiksi mitä tuloksilla tehdään. Jos haluat ohjata myynnin toimintaa, käynnistä erillinen projekti missä mietitään miten. Jos tavoitteena on tukea hinnoittelua, niin huolehdi että hinnoittelijat pääsevät ajantasaisiin tuloksiin, ymmärtävät ne ja tietävät miten heidän pitäisi tietoa käyttää. Konkreettiset hyödyntämiskohteet varmistavat, että kehitykselle löytyy aikaa ja tiedot päätyvät hyötykäyttöön jolloin laskenta ei myöskään jää harrastukseksi.
  • Varaa aikaa ja resursseja tulosten selittämiseen. Monimutkaisten asioiden selittäminen yksinkertaisesti on vaikeaa mutta ei mahdotonta. Valmistele kunnollinen tukimateriaali laskennan periaatteiden selventämiseksi ja varaudu selittämään yksityiskohtia. Tuloksia käytetään vain jos niihin luotetaan ja luottamuksen saaminen vaatii usein myös laskennasta löytyviä puutteiden korjaamista.

Kannattavuuslaskenta on hauska harrastus, mutta vielä hauskempaa on kun sen avulla saadaan johdettua yritys kohti menestystä!


Voisimmeko auttaa suunnittelemaan ja kehittämään yrityksesi dataohjattua johtamista?

Ota yhteyttä Janne Sipilään (janne.sipila@twoday.com+358 50 486 1131) niin katsotaan yhdessä juuri teille sopiva ratkaisu!

Aiheeseen liittyvät artikkelit