Toimistolla viihtyy, mutta kun on mahdollisuus lähteä ulkomaille töihin ja lomailemaan hyvällä porukalla, kannattaa se käyttää. Haastattelimme artikkeliin kolmea twodaylaista, Pauliinaa, Saraa ja Sampoa, jotka viettivät maaliskuussa kolme viikkoa yhdessä ulkomailla.
Kuva: Marketing manager Sara Hellman sekä prosessikehityksen konsultit Pauliina Åhlgren ja Sampo Pietikäinen
Kolme maata, viisi kaupunkia
Reissukohteen kriteereinä olivat muun muassa Suomea lämpimämpi ilmasto, hyvä ruoka ja kiva tunnelma – ja töiden takia kohtuullinen aikaero. He päätyivät Pohjois-Italiaan – kaupunkilomailua Milanossa, pidempi pätkä etätöitä tehden Genovassa, pikavisiitti Ranskan puolelle Nizzaan ja lopuksi muutama päivä lomailua Torinossa. Sekä extempore pikavisiitti Monacoon.
Kolmessa viikossa ehti paljon ja pääsi hyvin lomafiilikseen, vaikka lomapäiviä seurue piti yhteensä vain noin viisi per nenä. ”Yhteisillä lomapäivillä oli helppo vaihtaa vapaalle ja kiinnostavia päiväreissukohteita löytyi enemmän kuin mihin meillä oli aikaa, mutta parhaamme tehtiin mitä erilaisimpien kokemusten kerryttämiseksi”, Pauliina kertoo reissusta.
Kussakin kohteessa ohjelmassa oli kiertää houkuttelevimmat nähtävyydet, ja lisäksi mukaan mahtui luontokohteita ja urheilua. ”Etenkin Genovan luontokohteet olivat upeita, vietettiin melkein koko viikonloppu Portofinon seuduilla kauniilla luontopoluilla merimaisemissa”, Sara kertoo.
Kuva: Matkaajat minivaelluksella Portofinossa
Viininmaistelua, kokkauskursseja ja luontokohteita
Reissuporukassa positiiviseksi koettiin se, että kanssamatkustajilla oli erilaisia mielenkiinnon kohteita ja reissutapoja. Ristiriitojen ja väittelyjen sijaan se toi kokemuksia, joita ei itse välttämättä olisi ajatellut tai tullut muuten tehneeksi.
”Kun monta erilaista tyyppiä lähtee reissuun, niin ideoita tekemiselle kyllä löytyy ja tulee tehtyä asioita, jotka ei muuten tulisi mieleen, kuten uiminen talvisen viileähkössä Välimeressä auringon noustessa tai venereissu. Matkaseura oli helppo saada innostumaan uusista asioista, ja toisaalta silloin kun ei itse jaksanut suunnitella ohjelmaa, oli varmasti muilla ideoita mihin heittäytyä mukaan”, Sampo kertoo.
Esimerkiksi Saralla on tapana etsiä parhaat näköalapaikat ja luontokohteet, kun taas Pauliinan ansiosta löytyi uskomattoman hyviä ravintoloita kokeiluun aina Michelin-ravintolasta paikallisiin helmiin. Sampon ansiosta puolestaan päädyttiin paikallisen kotiin kokkauskurssille sekä idylliselle viininmaisteluretkelle Ranskaan kauniisiin vuoristomaisemiin.
Uusia rutiineja työpäivään
”Etätöistä ulkomailla jäi vain positiivinen fiilis, vaikka aluksi pelkäsin, ettei töitä meinaisi malttaa tehdä”, Sara kertoo reissusta. Erilaisessa ympäristössä ja kollegoiden seurassa arki muokkautui mukavaksi, ja erilaiseksi kuin kotona – uusia rutiineja muodostui ja töiden tekeminen tuntui miellyttävältä.
Omat harrastukset jäivät aika lailla tauolle kolmeksi viikoksi, mutta tilalle tuli muuta. Genovassa duunipäivät alkoivat porukalla lenkkeillen rantabulevardilla. Illat venähtivät usein myöhäisiksi jutellen ja illallisten, mutta aamuisin oli silti kiva nousta – ja olihan tarjolla tietty vertaistukea mahdolliseen aamuväsymykseen.
Kuva: Kävelyllä Portofinon San Fruttuosossa
Reissulaiset nauttivat, mutta myöskään työnantajapuoli ei heidän kokemusten mukaan ainakaan kärsinyt reissusta:
”Työteho tuntui vain kasvavan reissussa, kun työt halusi tehdä tehokkaasti pois alta, ja muutenkin niin energiataso kuin fiiliskin oli reissun myötä hyvä. Lisääntynyt auringonpaiste ja leudompi sää tuskin myöskään huononsivat jaksamista”, Sara kertoo kokemuksiaan. ”Myös kotiin ja toimistolle oli superkiva palata taas reissun jälkeen, pieni fomo meinasi jo tulla palsuissa, jos muut osallistujat olivat toimistolla”, Sara jatkaa.
Vaikka kaikki keskittyivät itsenäisesti omiin hommiinsa, oli työkavereiden mukanaolo plussaa työpäivinäkin: ”Työpäivissä oli hyvä rytmi kaikkien keskittyessä omiin hommiinsa samoina aikoina ja kiertävä lounasvastuu toimi erinomaisesti. Tunnelma pysyy hyvänä, kun kellään ei ole nälkä, kuten kaikki tietää”, Pauliina kertoo.
Vinkit etätyöreissuun – huomioi nämä
Tärkeimpänä kriteerinä onnistuneeseen reissuun kaikki pitivät majoitusta – tai lähinnä sitä, että sieltä löytyy toimiva nettiyhteys ja sopiva työtila. ”Meillä oli pidemmissä majoituksissa kaikille omat huoneet ja erinomainen wi-fi, joten haasteita ei näiden suhteen onneksi tullut. Välillä yhteyden laatu voi kuitenkin olla hankala selvittää etukäteen”, Sara kertoo.
Kuva: Työergonomia on tärkeää myös etätöissä
Majoituksen kuvista kannattaa bongailla myös sopivia työntekopaikkoja; ”Työergonomia kannattaa ottaa huomioon myös ulkomailla ja työtilan penkkien ja pöytien sopiminen päivittäiseen työskentelyyn kannattaa varmistaa etukäteen”, Sampo mainitsee.
Lisäksi aikavyöhyke oli tärkeä, ettei rytmit mene aivan sekaisin. ”Aikaero Italiaan on vain yksi tunti, joten oli helppoa aikaistaa päivän aloitusta hieman ja illaksi jäikin sitten hyvin aikaa Genovan parhaiden spottien tutkimiseen”, Pauliina kertoo.
Tietenkin täytyy muistaa, ettei ulkomaille etätöihin lähteminen ole mikään itsestäänselvyys – twodayn suhtautuminen reissuun oli positiivinen, mutta eri työnantajilla ja jopa samalla työnantajalla eri asiakkuuksien parissa voi olla eroavaisuuksia etätyö- ja ulkomailla työskentelyn käytännöissä.