Kevät 2020 on ollut monella tavalla poikkeuksellinen, eikä maailma ole entisensä vielä syksylläkään. Kevään epidemia oli yllätys - syksyn tilanne ei sitä enää ole ja tiedolla johtaminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan. Oikea tieto ja sen käyttäminen päätöksenteossa erottaa jyvät akanoista entistä selvemmin.
Alla tarkastuslista siitä, minkälaisilla BI-valmiuksilla on helpompi onnistua liiketoiminnassa tulevana syksynä.
1. Varmista, että saat ajantasaista tietoa nykyhetkestä
Monilta osin reaaliaikaisuus ei ole edelleenkään tarpeen, mutta viikon vanha tieto on nykytilanteessa jo todella vanhaa. Keskeiset toiminnan volyymiä kuvaavat mittarit on ehdottomasti saatava näkyviin vähintään päivittäin jolloin on mahdollista nähdä seuraako yhtä huonoa päivää mahdollisesti toinen ja kolmas, jolloin pitääkin jo reagoida. Myös volyymin kasvu saattaa syksyllä yllättää, kun muutokset olosuhteissa tai pilotoitavat palvelukonseptit johtavatkin äkilliseen kasvuun uudella liiketoiminta-alueella. Silloin on tärkeää kasvattaa kapasiteettia nopeasti ja varmistaa tulovirrat uusilla alueilla ennen kilpailijoita.
2. Varmista, että saat ajantasaisen kuvan tulevaisuudesta
Kukaan ei tiedä tarkalleen miltä maailma näyttää kuukauden, kvartaalin tai vuoden päästä. Juuri siksi on tärkeää seurata aktiivisesti sitä mitä tulevaisuudesta tiedämme. Tilauskirja ja myynnin pipeline ovat hyviä esimerkkejä tulevaisuutta kuvaavista mittareista, joiden kehitystä on nyt syytä seurata erityisen tarkasti ja tiheään.
Viimeistään nyt on myös syytä varmistaa, että käytössä on riittävän joustava ja ketterä suunnittelujärjestelmä. 2021 budjetti tulee olemaan vanhentunut viimeistään pari kuukautta sen lukitsemisen jälkeen, ja vuoden aikana tehtävä suunnittelu tulee korostumaan. Budjettiprosessit eivät sellaisenaan yleensä palvele ketterämpää suunnittelua laajuutensa ja kankeutensa takia, joten tähän tarvitaan erilainen prosessi sekä sitä tukeva järjestelmä.
3. Varmista, että pystyt yhdistämään tietoa eri lähteistä ja muokkaamaan raportointia
Tilanne markkinoilla muuttuu nyt hyvin nopeasti, ja silloin myös seurattavat asiat muuttuvat. Raportointiin täytyy saada tietoa eri lähteistä joustavasti ja tietoja pitää pystyä yhdistelemään. Ainoa kestävä tapa yhdistellä tietoja laajasti on tietovarasto, mutta ilman automaatiovälineitä sen kehitys ei välttämättä ole tarpeeksi nopeaa nykytarpeisiin. Tietovarastokehityksen tukeminen oikeanlaisilla automaatiovälineillä nopeuttaa uuden tiedon tuomista raportoinnin piiriin, sekä tietovarastossa jo olevien tietojen yhdistämistä ja hyödyntämistä uudella tavalla.