Skip to content

Aliisa vaihtoi terveydenhoitoalan devaamiseen – eikä ole katunut päivääkään

Suuhygienistiksi valmistunut Aliisa ei ollut tyytyväinen työhönsä: Yksitoikkoinen työ, tiukat aikataulut ja huonot etenemismahdollisuudet eivät houkutelleet pysymään terveydenhoitoalalla ja hän kaipasi muutosta.
Mar 28, 2025 9:14:41 AM twoday

IT-ala ja koodaaminen vaikutti Aliisasta kiinnostavalta ja sopivalta alalta itsenäistä työskentelyä arvostavalle ihmiselle. Toive alan vaihdosta toteutui, kun hän pääsi opiskelemaan informaatioteknologiaa Tampereen yliopistoon ja nappasi jo opiskeluaikana työpaikan twodaylta.

”Nuorempana, kun piti päättää, mille alalle hakeudun, niin menin vaan muiden mukana terveysalalle, kun sinne suurin osa naispuolisista ystävistänikin haki. Se ei sitten oikeasti ollutkaan yhtään oma juttu ja tiesin heti valmistuttuani, etten halua tehdä sitä työkseni. Uutta alaa opiskellessa oli kiva huomata, että nyt myös tekniikan alalla on paljon naisopiskelijoita”, Aliisa kertoo.

Juniorikoodarista push-ilmoituksien asiantuntijaksi

twodaylta löytyi Aliisalle myös kiinnostava diplomityöaihe mobiilikehityksen, tarkemmin push-ilmoitusten, parista. Diplomityössä tutkittiin erilaisia push-ilmoitusteknologioita ja ohessa kehitettiin viestisovellus, jolla pystyi testaamaan erilaisia ilmoituksia ja niiden käyttäjäystävällisyyttä. Työstä on ollut paljon hyötyä asiakasprojekteissa, joissa Aliisa on voinut soveltaa oppimaansa ja tarjota asiantuntemustaan aiheesta.

”Vaikka push-ilmoitukset saattavat kuulostaa pieneltä ominaisuudelta, ne ovat todellisuudessa laaja kokonaisuus, joka vaatii monien ammattilaisten yhteistyötä. Push-ilmoituksia käsittelevissä projekteissa on mukana esimerkiksi käyttäjälähtöisyyteen ja saavutettavuuteen erikoistuneita ux-designereitä, devaajia ja arkkitehteja”, Aliisa kertoo ja jatkaa:

”On todella tärkeää huomioida sovelluksia kehitettäessä, kuinka push-ilmoituksista saadaan tehokkaita ja miten käyttäjälähtöisyys varmistetaan. Eli miten käyttäjä pystyy tekemään haluamansa toiminnot mahdollisimman pienellä vaivalla ja miten ilmoituksen sisällöstä, kuten painikkeista ja teksteistä, saadaan mahdollisimman informatiiviset.”

”Niissä on todella paljon erilaisia vaihtoehtoja, esimerkiksi miten tekstit generoituvat, kenelle ne lähetetään, millaiset asetukset ovat ja niin edelleen. Se on todella iso kokonaisuus ja voi paisua entisestään, jos halutaan, että käyttäjä voi muokata ilmoitusten asetuksia. Ja kriittisissä sovelluksissa, joilla välitetään tärkeätä tietoa, korostuu entisestään, että miten varmistetaan, että saavutetaan kaikki sovelluksen käyttäjät.”

twoday-blog-tyontekijatarina-aliisa-3-1

Kiinnostavat tehtävät vievät flow-tilaan

Myös valmistumisen jälkeen Aliisan työt ovat jatkuneet twodaylla mielenkiintoisissa mobiilikehityksen projekteissa.

Aliisa arvostaa twodaylla joustavuutta: etätyömahdollisuudet ovat hyvät ja töitä voi tehdä itselleen sopivina kellonaikoina parhaaksi katsomillaan työvälineillä. Usein myös projekteissa käytettävät teknologiat saa valita vapaasti, ellei asiakkaalla ole toiveita tämän suhteen.

Myös lopputyön tekeminen twodaylla tuntui joustavalta, ja tietyn määrän työaikaa sai käyttää työn tekemiseen. Aliisa näkee tulevaisuutensa twodaylla valoisana, mutta uskoo, että työssä kehittyminen vaatii itseohjautuvuutta ja aktiivisuutta myös itseltä.

Aliisa pitää koodaamisessa siitä, että saa työskennellä rauhassa ja itsenäisesti sekä ratkoa ongelmia. ”Uppoan usein flow-tilaan, jossa aika rientää ja työt sujuvat kuin itsestään. Yhtäkkiä huomaan, että on mennyt pari-kolme tuntia, vaikka tuntuu, että vasta aloitin työpäivän”, Aliisa kertoo.

Hän kokee, että alanvaihto suuhygienististä koodariksi oli 100-prosenttisen oikea päätös ja on tyytyväinen nykyiseen työhönsä. Aliisa uskoo, että hänen aiempi kokemuksensa terveydenhuollon alalta auttaa häntä ymmärtämään käyttäjien tarpeita paremmin.

”Ehkä joskus vielä pääsen työskentelemään terveydenhoitoalan projektissa, jossa pääsen hyödyntämään myös aiempaa tutkintoani ja työkokemustani enemmän. Töissä terveydenhuollossa näki työntekijöiden arkitodellisuuden, miten käytettävät ohjelmat ja sovellukset aiheuttavat harmaita hiuksia, kun aina käyttäjälähtöisyyttä ei ole mietitty kovin pitkälle eikä sovelluksia käyttäviä ammattilaisia ole todennäköisesti osallistettu kehitysprojekteihin”, Aliisa huokaa.

Aliisan vinkit työnhakuun junioridevaajille: 

1. Hae vaikka paikka ei kuulostaisi täysin omalta jutulta

”Kun saat vähän jalkaa oven väliin, niin voit etsiä itsellesi sopivamman paikan. Esimerkiksi, jos avoimena on fronttikehityspaikka, mutta back-end-tekeminen olisi kiinnostanut sinua enemmän, niin hae silti, tutustu ihmisiin ja kerro avoimesti, että haluaisit vaihtaa. Se varmasti onnistuu, kun sinut ja taitosi jo tunnetaan.”

2. Kysele paljon työhaastattelussa

”Haastattelu on molemminpuolista tutustumista ja tunnustelua, mitä toisella on tarjottavanaan. Työntekijä tarjoaa työpaikalle osaamistaan ja työpaikka työntekijälle esimerkiksi kiinnostavia projekteja.”

3. Soita ja kysy lisätietoja

”Jos työpaikkailmoituksessa on mainittu puhelinnumero, niin kannattaa soittaa ja kysyä lisätietoja paikasta. Ei tietenkään kannata soittaa vain soittamisen vuoksi, vaan kysyä sellaisia lisätietoja, mitä ilmoituksessa ei mainittu, tai kertoa, jos jokin asia mietityttää. Näin voi osoittaa aidon kiinnostuksensa tehtävää kohtaan ja jäädä rekrytoijan mieleen positiivisessa mielessä.

Jos haettava rooli ei ole ihan itseä varten, mutta yritys vaikuttaa kiinnostavalta, niin voi myös soittaa ja kysyä, onko lähiaikoina tulossa avoimeksi muita paikkoja.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit